UNITED PERFECTION: ACTIVITEITEN.

Zie mij doen – film met nabespreking 4 oktober ’18

Hoe kijken mensen met een beperking naar zichzelf, naar elkaar en naar ons?
En hoe kijken we naar hen?

Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig aangekeken. Maar zij hebben net zoals iedereen gevoelens en humeuren die kunnen botsen. Ze hebben hun eigen gedachten, verlangens en meningen; een eigen leven.

In een poëtisch zwart-wit portret geeft docu-maker Klara Van Es met haar docufilm Zie Mij Doen een inkijk in de gedachten en emoties van Nadine, Sofie, Sam, Quan, Mathias en Jessica. Ze wonen samen in een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Terwijl ze in de film hun gevoelens ontrafelen, leren ze ons over de wereld, en vooral over onszelf.

Na de film gaat filosoof Philippe Lepers in gesprek met regisseur Klara Van Es, Prof. Dr. Geert Vanhove (UGent – vakgroep orthopedagogie), An Beghein (Konekt vzw) en Oskar Stalpaert.
Ze laten je toe achter de schermen van deze bijzondere film.

Ward Verrijcken (vrt) omschreef ‘Zie mij doen’ als een “wonderlijke en wondermooie documentaire, over alledaagse heldhaftigheid”.
‘Zie mij doen’ (geproduceerd door Timescapes) won de prijs voor de beste Belgische documentaire op Docville 2018 in Leuven.