Markering van de Meridiaan van de Trisomie

Hoe gaan we om met de ethische en emotionele dilemma’s waarmee we als mens en samenleving geconfronteerd worden bij medische innovaties zoals de NIP-test? Vijf BloedtestFietsers met en zonder beperking voeren op zaterdag 30 november in kader van Bloedtest ultiem het debat, tijdens een 110 kilometer lange fietstocht op de Meridiaan van de Trisomie.

Op zaterdag 30 november ’19 geven de BloedtestFietsers opnieuw een glansrol aan de Meridiaan van de Trisomie. In maart vloog de laatste piloot met het Down-Syndroom met een vliegtuigje over de Meridiaan van de Trisomie. Deze keer fietst de BloedtestFiets op diezelfde Meridiaan.

Op vijf plaatsen houden ze even halt, en Markeren met een artistieke performance de Meridiaan van de Trisomie: Knokke-Heist, Tielt, Zwevegem, Spiere-Helkijn en Kortrijk.

De Markering van de Meridiaan van de Trisomie

De Meridiaan van de Trisomie ligt op 3° 21” 0’ – een verwijzing naar Trisomie en chromosoom 21 – en strekt zich uit over het grondgebied van elf West-Vlaamse gemeenten: van Knokke-Heist tot Spiere-Helkijn. Op 21 maart 2019 werd de Meridiaan van de Trisomie officieel ingehuldigd met een vliegtuigje en de ‘laatste piloot met syndroom van down’.

Op zaterdag 30 november Markeren we in vijf steden en gemeenten de Meridiaan van de Trisomie met een artistieke performance. Een groot Rood Doek wordt gedragen door 21 mensen over een afstand van 21 meter, waardoor de ‘Meridiaan van de Trisomie’ op deze plek eventjes zichtbaar wordt gemaakt.

Kom kijken naar de Markering van de Meridiaan van de Trisomie! Het gaat iets heel bijzonders worden!

Kom kijken naar of doe mee met de Markering van de Meridiaan van de Trisomie!

De BloedtestFiets(tocht)

Het BloedtestFietsteam bestaat uit 5 mannen en vrouwen met en zonder een beperking. Ze rijden op een rolstoeltandem, een gewone tandem en de BloedtestFiets.

De BloedtestFiets reed de afgelopen maanden naar bibliotheken, scholen, organisaties voor personen met een beperking, … en ging onderweg in gesprek met studenten, met mensen met een beperking, met bezoekers van een bibliotheek, met jongeren, etc etc … En op zaterdag 30 november als apotheose op de Meridiaan van de Trisomie.

Met de BloedtestFiets(tocht) op de Meridiaan willen we mensen aan het denken zetten.” zegt Stef Thienpont van Konekt, een beweging van personen met een beperking. “We spreken ons niet uit voor of tegen de NIP-test, maar willen wel een genuanceerd maatschappelijk debat over de ethische en emotionele dilemma’s die ermee gepaard gaan. In welke mate zal iedereen in de toekomst aan een bepaalde ‘norm van perfectie’ moeten voldoen?

We warmen ondertussen de kuiten op, stretchen de spieren, slaan proviand in, en vragen ons af … gaat ons dat wel lukken?

De Meridiaan van de Trisomie meet een slordige 100km!!

Fiets (eventjes) mee van markeringspunt naar markeringspunt, of moedig ons aan ergens op de route!

We kunnen jullie fietssteun goed gebruiken!

Klik op de kaart voor de fietsroute!

BloedtestRadio

Doorheen de dag is er uitzending van de BloedtestRadio.

  • Ze volgen de BloedtestFiets, en brengen live-verslag uit vanop de Markering van de Meridiaan van de Trisomie.
  • Peter Verhelst schrijft wat niet gezegd kan worden. Katy Thiriaux e.a. lezen live voor en zorgen voor Bloedtest kippenvel momenten.
  • Jasmien Aernout (Braakbal) presenteert de Podcast TRILLINGEN over het moeten maken van een bijna onmogelijke keuze.
  • Piet Devos interviewt Petra De Sutter – Silke Brands – Hannah Bekemans e.a. en voert het debat dat u dreigt te missen.
  • Alle deelnemende kunstenaars en coproducenten van Bloedtest, de beruchte Camerata Artista zakken af naar Hangar K in Kortrijk en heffen het glas op de toekomst.

U kunt ze live volgen op de radio. En natuurlijk veel muziek nooit eerder in de ether.
Klik hier om live te luisteren! (De link werkt pas op zaterdag 30 november van 8u tot 20u)

Over Bloedtest

Het project Bloedtest – het sociaal-artistiek project van Wit.h vzw, Museum Dr. Guislain en vele partners – is ontstaan n.a.v. de maatschappelijke impact van medische technologische innovaties zoals de NIP-test.

Tijdens het project gingen beeldend kunstenaars met en zonder een beperking met elkaar aan de slag in een commentaar op de NIP-test-kwestie, wat resulteerde in de zeer mooie Bloedtest-tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain. – http://www.magazinewith.org/camerata-artista/intro

Organisaties zoals Vormingplus MZW, Konekt, Hogeschool VIVES, e.a. gingen op hun beurt op zoek naar methoden om een genuanceerd maatschappelijk debat én menselijk gesprek te stimuleren over de ethische en emotionele dilemma’s waarmee we als mens en samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische innovaties zoals de NIP-test. – http://www.bloedtest.org/up/

Credits

♥ De Markering van de Meridiaan van de Trisomie is een artistieke actie van kunstenaarscollectief Het Pakt.
♥ De BloedtestRadio is een artistiek actie van Wit.h vzw.
♥ De BloedtestFiets(tocht) is Vormingplus MZW, Konekt, Het pakt (http://bit.ly/Het_Pakt), Braakbal – tekst en verhaal, Wit.h vzw , Het Chemisch Circus en Hogeschool VIVES.