UNITED PERFECTION: ACTIVITEITEN.

Film 24 Wochen met nagesprek – 3 april ’19

Over de filmavond

Met de film ‘24 Wochen‘ gaven we met UP – i.s.m. Kunstencentrum Buda en Fara vzw – een inkijk in het hartverscheurende beslissingsproces dat volgt op een prenatale diagnose. Hoe is het om geconfronteerd te worden met een diagnose? Hoe is het om zo’n beslissing te nemen? Hoe doe je dat? Neem je die beslissing alleen of probeer je toch met je partner tot een gezamenlijke beslissing te komen? Wat is de invloed van het maatschappelijke discours op de beslissing? Hoe ga je verder na de keuze?…

De focus lag niet op de uiteindelijke beslissing, wel op het beslissingsproces en de impact daarvan.

We sluiten de avond af met een nagesprek waar twee ervaringsdeskundigen – met Sindy Helsen (Fara vzw) als moderator – de realiteit van het keuzeproces nog net iets dichterbij brachten. Door de stem te laten horen van een ouder die koos voor afbreking en een ouder die koos voor behoud, vestigden we de aandacht vestigen op het proces dat hen verbindt, zonder op enige manier te polariseren rond de uiteindelijke beslissing.

Reflecties
  • Het nagesprek met de twee ervaringsdeskundigen werd door Quindo (het Kortrijkse medialab met een avontuurlijke jongerenradio) opgenomen, en is hier opnieuw te beluisteren:

  • Enkele reflecties van aanwezigen over de avond.
  • De Suppoost van Bloedtest over de filmavond.

HOPEN DAT HET TROOST – Ik wrijf op allerlei manieren de tranen weg van mijn gezicht. Ik hou mijn adem in. Het past nu niet om luid te zitten snotteren maar het blijft maar komen. Opgeborgen verdriet stroomt naar buiten.  De film ‘24 Wochen’ wordt opnieuw gedraaid in de Budascoop, het paradijs van de andere en de betere film. Die film begint vrolijk en grappig. Een cabaretière staat mooi opgemaakt, pril zwanger te wezen op een podium. Ze draagt een uitdagend kleedje met glitters en hoge hakken. Haar bolle buikje tekent zich duidelijk af. Het staat haar wel. Ze vraagt aan haar publiek of er hen iets opvalt en geeft zelf het antwoord. Ja, ze heeft mooie nieuwe schoenen aan. Grote hilariteit. ….

Lees verder: klik hier

Over de film

Astrid en Lucas vormen een gelukkig en succesvol paar. Zij is een bekende cabaretière en hij haar manager. Ze hebben een dochter van negen en Astrid is in verwachting van hun tweede kind. Het leven lacht hen toe, tot ze te horen krijgen dat hun ongeboren baby het syndroom van Down heeft. Terwijl hun wereld instort, moeten ze vóór 24 weken zwangerschap beslissen of ze kiezen voor een abortus of niet, dit laatste met onzekere gevolgen. Hoewel ze gewend zijn alles samen te doen, beseft Astrid dat alleen zij deze moeilijke beslissing kan nemen.

’24 Wochen’ van regisseuse Anne Zohra Berrached is een emotionele reis waar verdriet, twijfel, schuldgevoel en woede elkaar afwisselen. ’24 Wochen’ spreekt zich niet uit vóór of tegen abortus. De film toont de persoonlijke en ethische dilemma’s waarmee het koppel, apart en tezamen, worstelt. Bijzonder aan de film is ook dat dokters, verplegers en kraamverzorgsters die Astrid ontmoet, allen zichzelf spelen; veel dialogen werden overgenomen uit reële, intensieve interviews met een bijna-ouderpaar. ’24 Wochen’ maakt niets mooier of troostrijker dan het is.

Trailer: klik hier