Is er nog plaats voor Oskar?

Oskar, de laatste vliegenier?

Nog nooit zo’n bijzondere persmeeting bijgewoond. Glashelder was het niet, eerder een gerucht over ‘een piloot met het syndroom van Down’ en een rode lijn. Ik ben het gewend bij artistieke processen wat geduld te koesteren en zelf ook wat moeite te doen om de actie te begrijpen, en dan komt alles goed. Zoals de Wild Classical Music Ensemble op hun nieuw album zingt: “tout va bien se passer”.
Plaats van afspraak was de piepkleine luchthaven Kortrijk-Wevelgem. De mannen van kunstkollektief Het Pakt hadden een rode lijn op de grond aangebracht waarop het publiek en de pers moest plaats nemen. Buiten zagen we een sportvliegtuig startklaar staan. Wat staat hier te gebeuren dacht ik net, toen trompetgeschal klonk. Twee witte figuren kwamen de trap af met tussen hen in de piloot Oskar.

Oskar maakt statement?

Enkele ogenblikken later stonden we met zijn allen op de tarmac bij het vliegtuig te luisteren naar Oskar die zichzelf voorstelt als de eerste- maar tegelijk ook de laatste piloot met syndroom van Down. Maar van vliegen komt niets in huis. Oskar spreekt in naam van personen met een beperking. Hij vraagt aandacht voor een heel pertinente vraag. Is er in de toekomst nog plaats voor mensen met een beperking in onze samenleving? En zo ja, vraagt hij terwijl hij de toeschouwers in de ogen kijkt, welke mag die dan wel zijn? Het antwoord is voor mij eenvoudigweg ‘Ja’. Maar schroom slaat toe wanneer de twee witte mannen Oskar helemaal inpakken met een lang rood lint. Streep erdoor, weg met Oskar!

Oskar trekt de lijn.

Dit vliegproject verwijst naar de technische en medische ontwikkelingen in onze huidige tijd. Iedereen vindt het wellicht fijn wanneer er oplossingen komen tegen dodelijke ziektes of dat er voorkomen wordt dat we een ziekte of handicap krijgen. Maar ik begrijp best dat deze vooruitgang ook nare gevolgen kan hebben …
Intussen heeft het vliegtuig zich klaar gemaakt en beslist uit te vliegen. Het is een vreemde start waarbij tijdens het opstijgen een lange rode vlag wordt opgepikt waarop in witte letters: bloedtest. Het vliegtuig zal met deze lange wapper symbolisch een lijn trekken (vliegen) over de lengtemeridiaan 3°21’ verwijzend naar trisomie21 of Syndroom van Down.
Dwars door West Vlaanderen van Spierre Helkijn naar Knokke en terug. Benieuwd hoe de mannen van ’t Pakt hier mee verder werken?

Groeten,
de suppoost met knieprobleem

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *