21 maart 2019 – inhuldiging van de Meridiaan van de Trisomie

Inhuldiging van de Meridiaan van de Trisomie

Op donderdag 21 maart ‘19 – Wereld Downsyndroom Dag van de Verenigde Naties – stijgt de laatste piloot met het syndroom van Down op vanaf de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem om de Meridiaan van de Trisomie af te vliegen, met een gigantische rood spandoek achter zich.

Deze meridiaan ligt op 3° 21” 0’ – een verwijzing naar Trisomie en chromosoom 21 – en strekt zich uit over het grondgebied van elf West-Vlaamse gemeenten: Spiere-Helkijn, Zwevegem, Deerlijk, Waregem, Wielsbeke, Oostrozebeke, Tielt, Ruiselede, Beernem, Damme en Knokke-Heist.

Nadat de piloot een woordje heeft geplaatst ten aanzien van de pers en de talrijke toehoorders, zal het vliegtuigje koers zetten richting Spiere-Helkijn om dan zo de Meridiaan af te vliegen tot Knokke-Heist. Boven de zee zal het vliegtuigje een grote bocht nemen, met de rode spandoek in zijn kielzog, om zo de terugvaart aan te vatten richting Spiere-Helkijn en finaal de luchthaven Kortrijk-Wevelgem.

Om deze actie de nodige kracht en grandeur te geven, knippen de burgemeesters van deze gemeenten op het moment van overvliegen een symbolisch rood lint door, gepaard gaande met speeches en het heffen van het glas op de Meridiaan. In een aantal gemeenten zal dit gepaard gaan met voorlezen van teksten, zal er samengewerkt worden met organisaties voor personen met een beperking, etc…

Bovendien zenden we vanuit het project 14 fotografen uit over de meridiaan om overal de inhuldiging van de meridiaan te fotograferen.

Bekijk hier alle gemeenten en wat er te doen staat:

Tenslotte zal de volledige dag door het kunstenaarscollectief Het Pakt verwerkt worden tot een artistieke installatie, die een plaats krijgt in de grote tentoonstelling ‘Walking Opera‘ van het artistiek project Bloedtest in het Museum Dr. Guislain in Gent (zomer ’19).

Over medische innovatie, en opschuivende maatschappelijke normen.

Met deze actie willen de beweging United Perfectionen Bloedtest aandacht vragen voor ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische technologische innovaties. Een voorbeeld hiervan is de NIP-test, een prenatale screening die zwangere vrouwen kunnen laten uitvoeren, vooral om te bepalen wat het risico is op het syndroom van Down bij hun kind? Deze test biedt kansen en mogelijkheden, maar stelt mens en maatschappij ook voor nieuwe moeilijke (ethische) vragen.

 • Wat is het perfecte kind?
 • In welke maatschappij willen we leven?
 • In welke mate kunnen we leven met beperkingen?
 • Kunnen we kiezen om beperkingen te aanvaarden?

United Perfection’ spreekt zich niet uit voor of tegen de NIP-test, maar wil een genuanceerd maatschappelijk debat stimuleren over de ethische en emotionele dilemma’s waarmee we als mens en samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische evoluties zoals de NIPT.  

Praktisch

 • Datum: donderdag 21 maart 2019 (9u30)
 • Plaats: Kortrijk Wevelgem International Airport, Luchthavenstraat 1, 8560 Wevelgem
 • Programma: 
  • Verwelkoming en kennismaking met piloot. 
  • Verdere vraagstelling met de woordvoerders van United Perfection en Bloedtest, terwijl de piloot alles in gereedheid brengt om op te stijgen. 
  • Opstijgen van het vliegtuigje.

Meer info

Contacteer Kurt Declercq – kurt.declercq@vormingplus.be | 056 260 605 | 0487 47 61 89

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *