Verwarring is noodzakelijk

Verwarring scherpt de creativiteit aan!

“Essentieel in het project UP” verzekert kunstenaar Lieven ons, “is onvoorspelbaarheid en toeval – is verwarring – is kwetsbaarheid”.
De toon van de meeting is hiermee gezet.

Ik zorg voor de beveiliging

De laatste Bloedtest vergadering die ik in 2018 meemaakte krijgt de prijs van de meest curieuze. Het aanvangsuur was beduidend vroeger dan wij gewoon zijn bij Wit.h. Maar dit deert me niet. Ik heb alles goed voorbereid opdat iedereen comfortabel kan deelnemen. Er is koffie, koekjes, ik heb het schrijfbord kraaknet gezet en krijt in diverse kleuren klaar gelegd.
Onze chef artisiek arriveert als eerste. Hij lijkt erg ontspannen maar wij weten dat hij zijn nervositeit goed kan maskeren, zeker wanneer er ongemakkelijke besprekingen gepland staan. Hij vraagt me de bijeenkomst mee te volgen want vandaag wordt, met een beetje chance, het project UP (United Perfect) na lang zoeken naar centen, eindelijk een gestart.

Op zoek naar de perfect vraag

Net op tijd komt iedereen binnen: de deelnemers komen uit Vormingplus, Konekt, Het Pakt en collega Bart van Wit.h. Het valt meteen op dat de aanwezigen elkaar niet zo goed kennen. De kennismaking duurt dan ook erg lang. Wat de Pakt kunstenaar aan tafel duidelijk een beetje tegenzit want hij moet ‘dringend’ zijn verhaal kwijt. Knorrig staat hij op en schrijft in grote krachtige letters op het bord: “Welkom op de stichtings vergadering van UP”. Met er onder de vraag: “wat zou jij graag veranderen aan jezelf?”.
De vraag komt eerst wat onwennig over maar dan barst het los met bemerkingen. Ik ben ook verrast door de vraag. Zou ik er anders willen uitzien dan ik nu ben? De initiatief nemers van het kunstkollektief Pakt knikken tevreden, dit is een goeie start discussie. Maar de meningen zijn verdeeld en de atmosfeer schuift op naar ernstig.

Vertrouwen

Het gesprek draait nu op volle toeren. Iedereen neemt de kans om zijn standpunt, zijn twijfels, zijn vragen en zijn voorkeur te laten blijken. Elkeen doet zijn uiterste best om begrepen te worden, maar de redevoeringen verlopen soms ongemakkelijk. Als buitenstaander voel ik een beetje trammelant. Het is boeiend om heel erg verschillende mensen samen aan het werk te zien, maar ze spreken precies niet dezelfde taal? Het is kunstenaar Lieven die trekt en sleurt en als een kapitein het schip de vaart in stuurt. Tegelijk wilt gespreksleider Kurt dat iedereen mee is op het schip en gooit het anker uit. Hij wilt als volwaardige crew meevaren maar eerst weten waar heen. Gas geven en remmen tegelijkertijd, het baart curieuze capriolen en omwoelt het water. Gelukkig blijft het vertrouwen in elkaar groot.

“UP: we zijn geen partij, maar we worden een partij!”

Wanneer iedereen vertrokken is durf ik het schrijfbord niet te wissen. Het is een wirwar van goeie bedoelingen. Vreemd curieus hoe we allemaal aanvoelen waar dit project heen gaat maar het nog niet verwoord krijgen opdat iedereen het kan begrijpen. Amai dit wordt een uitdaging van jewelste. Een uniek werkproces is opgestart.
Duidelijk is dat United Perfect is opgericht en ze worden een partij!

Groeten, een goeie gezondheid en tot volgend jaar,
suppoost met knieprobleem

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *